Blog
Hogyan tartsuk karbantartani a fehérjegolyókat
A frissen készített fehérje golyók tartósítása, hogy hosszabb ideig megőrizhessük őket jó állapotban, nem mindig nyilvánvaló feladat. Vannak bevált módszerek a golyók hosszabb tárolására anélkül, hogy romlana a minőségük. Ha saját kezűleg készítjük a golyókat, a hosszabb tárolásuk, különösen nagyobb mennyiségben történő előállítás esetén, rendkívül fontos.
Golyók "kőre" szárítása
Az első és legegyszerűbb módszer a golyók kőre történő szárítása. A főzés vagy a gőzölés után szellős, de nem napsütötte helyen szárítjuk a golyókat körülbelül egy hétig, speciális golyószárító zsákokat használva. A szárítás után a legjobb, ha a golyókat száraz tartályokban vagy speciális zsákokban tároljuk, ahol szintén szárításnak alávethetjük a golyókat.
A golyószárító zsák egyik példája például a Nash Subterfuge Air Dry Bag.
Golyók sóval történő tartósítása
A következő hatékony módja a golyók tartósításának a kiszárított golyók jó minőségű sóval való elárasztása. Elég a golyókat egy vödörbe vagy más tartályba dobni, beszórni őket sóval és szorosan lezárni. A só tartósító és hidrofób tulajdonságokkal rendelkezik, és képes "kiszívni" a nedvességet a golyókból, így a golyók nem romlanak meg. Ez az egyik legegyszerűbb módja a golyók tartósításának.
A golyók tartósításához például a Nash márkájú himalájai kősót használhatjuk - Nash Himalayan Rock Salt:
Golyók fagyasztása
A harmadik módja a golyók hosszabb frissességének megtartásának az a mód, amelyről a legtöbben elfelejtkeznek - a fagyasztás. Amikor már készen vannak a golyók, szárítanunk kell őket, legjobb esetben 24 órán keresztül, majd át kell helyeznünk őket fagyasztózsákba vagy élelmiszerfagyasztáshoz szánt műanyag tartályokba. A kiolvasztott golyók használatra készen állnak. Fontos, hogy ne fagyasszuk őket újra, hanem használjuk fel őket.
Golyótartósító alkalmazása
A golyók hatékony tartósításának negyedik módja a golyótartósító. Ennek köszönhetően a golyók hosszú ideig megőrzik a frissességüket és a nedvességtartalmukat, így nem száradnak ki. A tartósítószert a golyók előállításának első szakaszában adjuk hozzá, azaz a folyékony összetevőkhez. A tartósítószert a gyártótól függően adagoljuk, de általában 60-120 ml tartósítószert adunk 1 kg mixhez. A golyók elkészítése után elegendő őket 1-2 napig szárítani szellős, de nem napsütötte helyen, majd tárolhatjuk őket zárt vödörben vagy más tartályban. A tartósítószer ilyen mennyiségben biztonságos a halak számára, és nem befolyásolja a golyók ízét és táplálkozási tulajdonságait. Tartósítószereket a CCMoore, Massive Baits vagy TBBaits márkák kínálatában találhatunk a saját fehérjegolyók előállításához.
Összefoglalva - vannak bevált módszerek a saját készítésű golyók tartósítására. A leggyorsabb és számunkra legkényelmesebb a golyók tartósítóval történő tartósítása. A tartósítószernek köszönhetően a golyók hosszabb ideig megőrzik fizikai-kémiai tulajdonságukat, így nehezen megkülönböztethetők a frissen elkészített golyóktól az idősebbek.